miercuri, 16 februarie 2011

IAS 1 "Prezentarea situațiilor financiare": informații care trebuie prezentate în bilanț


Informații care trebuie prezentate în bilanț

68. Bilanțul trebuie să cuprindă elementele-rânduri care prezintă cel puțin următoarele valori, în măsura în care ele nu sunt prezentate în conformitate cu punctul 68A:

(a) imobilizări corporale;

(b) investiții imobiliare;

(c) imobilizări necorporale;

(d) active financiare [exclusiv valorile menționate la literele (e), (h) și (i)];

(e) investiții financiare contabilizate prin metoda punerii în echivalență;

(f) active biologice;

(g) stocuri;

(h) creanțe comerciale și similare;
 (i) numerar și echivalente de numerar;

(j) datorii comerciale și similare;

(k) provizioane;

(l) datorii financiare [exclusiv valorile menționate la literele (j) și (k)];

(m) datorii și creanțe aferente impozitului curent, după cum sunt definite în IAS 12 Impozitul pe profit;

(n) datorii privind impozitele amânate și creanțe privind impozitele amânate, după cum sunt definite în IAS 12;

(o) interes minoritar, prezentat în cadrul capitalurilor proprii; și

(p) capital emis și rezerve atribuibile acționarilor societății-mamă.

68A Bilanțul trebuie să includă, de asemenea, elementele-rânduri care să prezinte următoarele valori:

(a) totalul activelor clasificate drept deținute în vederea vânzării și active incluse în grupurile destinate cedării, clasificate drept deținute în vederea vânzării în conformitate cu IFRS 5 Active imobilizate deținute în vederea vânzării și activități întrerupte; și

(b) datoriile incluse în grupurile destinate cedării, clasificate drept deținute în vederea vânzării în conformitate cu IFRS 5.

69. Alte elemente-rânduri, titluri și subtotaluri trebuie prezentate în bilanț atunci când o astfel de prezentare este relevantă pentru înțelegerea poziției financiare a entității.

70. Atunci când o entitate prezintă active circulante și imobilizate și datorii curente și pe termen lung clasificate separat în bilanțul său, aceasta nu trebuie să clasifice creanțele (datoriile) privind impozitul amânat drept active (datorii) circulante (curente).

71. Prezentul standard nu prescrie ordinea sau formatul de prezentare a elementelor. Punctul 68 oferă pur și simplu o listă de elemente care sunt suficient de diferite ca natură sau funcție încât să justifice o prezentare separată în bilanț. În plus:

(a) sunt incluse elementele-rânduri atunci când mărimea, natura sau funcția unui element sau a unei agregări de elemente similare face ca o prezentare separată să fie relevantă pentru înțelegerea poziției financiare a entității; și

(b) descrierile utilizate și ordonarea elementelor sau agregarea de elemente similare pot fi amendate în funcție de natura entității și a tranzacțiilor acesteia, pentru a oferi informații relevante pentru înțelegerea poziției financiare a entității. De exemplu, o instituție financiară poate amenda descrierile de mai sus pentru a oferi informații relevante pentru operațiunile unei instituții financiare.

72. Raționamentul privind eventualitatea prezentării separate a unor elemente suplimentare se bazează pe evaluarea:

(a) naturii și lichidității activelor;

(b) funcției activelor în cadrul entității; și

(c) valorilor, naturii și plasării în timp a datoriilor.

73. Utilizarea de baze diferite de evaluare pentru diferite clase de active sugerează că natura sau funcția lor se deosebește și, de aceea, ele ar trebui prezentate drept elemente-rânduri separate. De exemplu, diferite clase de imobilizări corporale pot fi contabilizate la cost sau la valorile rezultate din reevaluare conform IAS 16 Imobilizări corporale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu