duminică, 13 februarie 2011

IFRS 5 "Active necurente deţinute în scopul tranzacţionării şi abandonurile de activităţi"

ACTIVELE PE TERMEN LUNG DETINUTE PENTRU VANZARE SI ACTIVITATILE INTRERUPTE

INTRODUCERE

Motivatiile emiterii prezentului IFRS

IN1 IFRS 5 stabileste cerintele de clasificare, evaluare si prezentare a activelor pe termen lung detinute pentru vanzare si inlocuieste IAS 35 „Activitati in curs de intrerupere”. IN 2 Unul din obiectivele principale ale IASB este acela de a definitiva convergenta standardelor internationale in intreaga lume. Ca urmare a acestui obiectiv, una din strategiile adoptate de IASB a fost aceea de a se inscrie intr-un memorandum de intelegere a IAS, alaturi de FASB in USA, care isi propune sa determine cele doua consilii sa realizeze convergenta. Ca rezultat, cele doua comitete au preluat un proiect pe termen scurt care are ca obiectiv diminuarea diferentelor intre IFRS-uri si US GAAP, obiectiv ce poate fi solutionat intr-un timp relativ scurt si care poate folosi proiectelor majore. IN3 Unul dintre aspectele acestui proiect presupune ca fiecare din cele doua corpuri sa revada standardele recent emise de catre celalat, in vederea adoptarii solutiilor contabile de inalta calitate. IFRS au rezultat din analiza si studierea de catre IASB a standardului FASB (SFAS 144) nr. 144 „Contabilitatea deprecierilor sau cedarilor de active pe termen lung”, emis in 2001. IN4 SFAS 144 se adreseaza urmatoarelor aspecte: (i) deprecierea activelor pe termen lung care sunt detinute si utilizate, (ii) clasificarii, evaluarii si prezentarii activelor detinute pentru vanzare si (iii) clasificarii si prezentarii activitatilor intrerupte. Deprecierea activelor pe termen lung care sunt detinute si utilizate este un aspect ce prezinta diferente semnificative intre IFRS-uri si US GAAP-uri. Totusi, nu se intentioneaza ca aceste diferente sa fie eliminate intr-un timp relativ scurt. Convergenta in cadrul celorlalte doua aspecte amintite, se intentioneaza sa fie realizata in cadrul contextului unui proiect pe termen scurt.
IFRS 5 Activele pe termen lung detinute pentru vanzare si activitatile intrerupte

OBIECTIV 1 Obiectivul acestui IFRS este acela de a prescrie modul de contabilizare a activelor detinute pentru vanzare, precum si expunerea si prezentarea activitatilor intrerupte. In particular, IFRS solicita:

(a) ca activele care indeplinesc criteriile pentru a fi clasificate ca detinute pentruvanzare sa fie evaluate la cea mai mica valoare dintre valoarea contabila si valoarea justa mai putin costurile de vanzare si amortizarea acestor active; si (b) activele care indeplinesc criteriile pentru a fi clasificate ca detinute pentru vanzare sa fie prezentate separat in prima parte a bilantului; rezultatele aferente activitatilor intrerupte sa fie prezentate separat in contul de profit si pierdere.

Aria de aplicabilitate 2 Clasificarea si przentarea cerintelor acestui IFRS se aplica tuturor activelor pe termen lung1 recunoscute si tuturor grupurilor destinate cedarii apartinand intreprinderii. Cerintele de evaluare din acest IFRS se aplica tuturor activelor pe termen lung si grupurilor destinate cedarii (asa cum sunt definite la paragraful 4), cu exceptia acelor active prezentate la paragraful 5, care vor continua sa fie evaluate pe baza standardelor mentionate specifice. 3 Activele clasificate ca active pe termen lung potrivit IAS 1 „Prezentarea situatiilor financiare” (revizuit in 2003) nu vor fi reclasificate ca active curente pana in momentul in care acestea nu indeplinesc criteriile de afi clasificate ca fiind detinute pentru vanzare, criterii prevazute in prezentul IFRS. Activele apartinand unei clase pe care intreprinderea o considera in mod obisnuit ca fiind de active pe termen lung, dar care au fost achizitionate exclusiv in vederea revanzarii, nu vor fi clasificate ca fiind curente decat daca acestea indeplinesc criteriile pentru a fi clasificate ca detinute pentru vanzare, in conformitate cu prezentul IFRS. 4 In unele cazuri, o entitate cedeaza un grup de active, impreuna cu anumite datorii asociate in mod direct acestui grup, in cadrul unei tranzactii unice. O astfel de cedare a unui grup de active poate fi un grup de unitati generatoare de numerar, o singura unitate generatoare de numerar, sau parte dintr-o unitate generatoare de numerar2. Grupul poate include orice active si orice datorii ale intreprinderii, inclusiv active curente, datorii curente si active excluse de la regulile de evaluare din prezentul IFRS, in baza paragrafului 5. Daca un activ imobilizat care intra in aria de aplicabilitate a cerintelor de evaluare din acest IFRS constituie o parte dintr-un grup destinat vanzarii, atunci cerintele de evaluare din acest IFRS se aplica grupului de active ca un tot unitar, astfel ca grupul respectiv este evaluat la cea mai mica valoarea dintre valoarea sa contabila si valoarea justa mai putin costurile de vanzare. Cerintele de evaluare a activelor si datoriilor individuale din cadrul unui grup destinat cedarii sunt prezentate in paragrafele 18, 19 si 23.
CLASIFICAREA ACTIVELOR PE TERMEN LUNG (SAU A GRUPURILOR DESTINATE CEDARII) CA FIIND DETINUTE PENTRU VANZARE 6 O intreprindere va clasifica un activ imobilizat (sau un grup de active) ca fiind detinute pentru vanzxare daca valoarea sa contabila va fi acoperita, in principal, mai degraba inurma unei tranzactii de vanzare, decat ca urmare a utilizarii continue. 7 In acest scop, activul (sau grupul de active) trebuie sa fie disponibil unei vanzari imediate in starea sa actuala, exclusiv in conditii obisnuite si curente de vanzare existente pentru astfel de active (sau grupuri de active), iar vanzarea activului trebuie sa prezinte un grad inalt de certitudine. 8 Pentru ca vanzarea activului sa prezinte o probabilitate mare, nivelul de management corespunzator trebuie sa fi intocmit un plan de vanzare a activului (sau a grupului de active), si trebuie sa fi fost initiat si un program eficient de identificare a cumparatorului, precum si de definitivare a planului de vanzare. Mai mult, activul (sau grupul de active) trebuie sa poata fi vandut in cadrul unei piete active la un pret care este legat in mod rezonabil de valoarea justa curenta. In completare, se asteapta ca vanzarea sa se califice pentru recunoastere ca „vanzare incheiata, completa” in termen de 1 an de la data clasificarii, cu exceptia permisiunii prevazute prin paragraful 9, iar actiunile necesare pentru incheierea planului de vanzare reflecta faptul ca este putin probabil sa fie necesare schimbari semnificative ale planului sau planul sa fie retractat. 9 Evenimentele sau circumstantele specifice pot duce la extinderea perioadei de incheiere a planului de vanzare peste un an.  

EVALUAREA ACTIVELOR PE TERMEN LUNG CLASIFICATE CA FIIND DETINUTE PENTRU VANZARE Evaluarea activelor pe termen lung (sau a grupurilor de active) 15 O intreprindere va evalua un activ imobilizat clasificat ca fiind detinut pentru vanzare la cea mai mica valoare dintre valoarea sa contabila si valoarea justa mai putin costurile de vanzare. 16 Daca un activ achizitionat recent indeplineste criteriile de a fi clasificat ca fiind detinut pentru vanzare (v. par. 11), prin aplicarea paragrafului 15 va rezulta ca activul respectiv, evaluat cu ocazia recunoasterii initiale la cea mai mica valoare dintre valoarea sa contabila, nu afost clasificat astfel (de exemplu, la cost) si valoarea justa mai putin costurile de vanzare. Prin urmare, daca activul (sau grupul de active) a fost echizitionat ca parte intr-o combinare de intreprinderi, atunci activul va fi evaluat la valoarea justa mai putin costurile de vanzare. 17 Atunci cand se asteapta ca operatiunea de vanzare sa intervina peste un an, societatea va evalua costurile de vanzare la valoarea lor prezenta. Orice crestere in valoarea prezenta a costurilor de vanzare care apar in intervalul de timp vor fi prezentate in contul de profit si pierdere drept costuri financiare. 18 Imediat inainte de clasificarea initiala a activului (sau a grupului de active) ca fiind detinute pentru vanzare, valorile contabile ale activelor (sau ale tuturor activelor si datoriilor din cadrul grupului) vor fi evaluate in conformitate cu IFRS-urile aplicabile. 19 La reevaluarea ulterioara a unui grup de active destinat cedarii, valorile contabile ale oricaror active si datorii care nu intra in aria de aplicabilitate a cerintelor de evaluare prezentate in acest IFRS, dar care sunt incluse in grupul detinat cedarii clasificat ca fiind detinut pentru vanzare, va fi reevaluat in conformitate cu IFRS-urile aplicabile inainte ca valoarea justa mai putin costurile de vanzare aferente grupului sa fie reevaluate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu