duminică, 13 februarie 2011

IFRS 2 "Plăţi pe bază de acţiuni"



Plăţi bazate pe acţiuni 
Conţinut 
Introducere Standardul Internaţional de Raportare Financiară 2 "Plăţi pe bază de acţiuni" Obiectiv Aria de aplicabilitate Recunoaştere Tranzacţii cu plata bazată pe acţiuni decontată prin capitaluri proprii Prezentare generală Tranzacţii în care sunt primite servicii Tranzacţii evaluate prin referire la valoarea justă a instrumentelor de capital acordate Determinarea valorii juste a instrumentelor de capital acordate Tratamentul condiţiilor legitime 
Tratamentul elementelor de reîncărcare Ulterior datei pensionării Dacă valoarea justă a instrumentelor de capital nu poate fi estimată credibil Modificarea termenilor şi condiţiilor referitoare la acordarea instrumentelor de capital, inclusiv anularea şi decontarea 
Tranzacţii cu plata bazată pe acţiuni decontată în numerar Tranzacţii cu plata bazată pe acţiuni cu alternative în numerar Tranzacţii cu plata bazată pe acţiuni în condiţiile în care termenii contractului oferă terţei părţi posibilitatea de alegere a decontării Tranzacţii cu plata bazată pe acţiuni în condiţiile în care termenii contractului oferă entităţii posibilitatea de alegere a decontării Prezentarea informaţiilor Dispoziţii tranzitorii A Definiţia termenilor B Ghid de aplicare C Amendamente pentru alte IFRS-uri Aprobarea IFRS de Consiliu.
Standardul Internaţional de Raportare Financiară 2 Plăţi bazate pe acţiuni Obiective:
1. Obiectivul acestui IFRS este de a prezenta raportarea financiară a unei entităţi când efectuează o tranzacţie cu plata pe bază de acţiuni. În mod special, se solicită unei entităţi să prezinte în contul de profit şi pierdere şi în situaţia financiară efectele tranzacţiilor cu plata pe bază de acţiuni, inclusiv cheltuielile asociate cu tranzacţiile în care opţiunile pe acţiuni sunt acordate angajaţilor. Aria de aplicabilitate 

2. O entitate trebuie să aplice acest IFRS la contabilizarea tranzacţiilor cu plata pe bază de acţiuni inclusiv: a) Tranzacţii cu plata bazată pe acţiuni decontată prin capitaluri proprii, în care entitatea primeşte bunuri sau servicii ca o contraprestaţie pentru instrumentele de capital ale entităţii (acţiuni sau opţiuni pe acţiuni), b) Tranzacţii cu plata bazată pe acţiuni decontată în numerar, în care entitatea achiziţionează prin angajarea de datorii fată de furnizorul bunurilor sau serviciilor pentru sumele care au la bază preţul (sau valoarea) acţiunilor entităţii sau alte instrumente de capital ale entităţii, şi c) Tranzacţiile în care entitatea primeşte sau achiziţionează bunuri sau servicii şi termenii contractului conferă entităţii sau furnizorului de bunuri şi servicii posibilitatea de a deconta tranzacţia în numerar (sau alte active) sau prin emisiunea instrumentelor de capital, Cu excepţiile din paragrafele 5 şi 6. 

3. În scopul acestui IFRS, transferurile de către acţionari a instrumentelor de capital propriu ale entităţii către terţe părţi care au furnizat bunuri sau servicii entităţii (inclusiv angajaţii) sunt tranzacţii cu plata bazată pe acţiuni, doar dacă transferul este realizat în alt scop decât pentru plata bunurilor sau serviciilor furnizate entităţii. De asemenea aceasta se aplică şi transferurilor instrumentelor de capital propriu ale societăţii mamă sau instrumente de capital propriu ale altei entităţi din grup, părţilor care au furnizat bunuri sau servicii entităţii. 

4. În scopul acestui IFRS o tranzacţie cu un angajat (sau alt terţ) în calitatea sa de deţinător al instrumentelor de capital propriu ale entităţii nu este o tranzacţie cu plata bazată pe acţiuni. De exemplu, dacă o entitate acordă tuturor deţinătorilor unei anumite clase de instrumente de capital propriu dreptul de a achiziţiona suplimentar instrumente de capital ale entităţii la un preţ care este mai mic decât valoarea justă a instrumentelor, şi un angajat primeşte un astfel de drept pentru că este deţinătorul instrumentelor de capital propriu din acea clasă, acordarea sau exercitarea celui drept nu face obiectul cerinţelor acestui IFRS.

5. Aşa cum am remarcat în paragraful 2, acest IFRS se aplică tranzacţiilor cu plata bazată pe acţiuni, în care o entitate achiziţionează sau primeşte bunuri sau servicii. Bunurile cuprind: stocuri, materiale consumabile, maşini, utilaje, instalaţii, active necorporale şi alte active non-financiare. Totuşi, o entitate nu trebuie să aplice acest IFRS tranzacţiilor în care entitatea achiziţionează bunuri ca parte a activelor nete achiziţionate într-o combinare de întreprinderi căreia i se aplică IAS 22. Prin urmare, instrumentele de capital propriu emise într-o combinare de întreprinderi în schimb pentru a obţine controlul asupra societăţii achiziţionate nu intră în aria de aplicabilitate a acestui IFRS. Totuşi, instrumentele de capital propriu acordate angajaţilor societăţii achiziţionate în calitatea lor de angajaţi (ex. În schimb pentru activitatea îndelungată în serviciu) intră în aria de aplicabilitate a acestui IFRS. Similar, anularea, înlocuirea, sau modificarea acordurilor cu plata bazată pe acţiuni deoarece o combinare de întreprinderi sau altă restructurare de capital trebuie contabilizată în conformitate cu acest IFRS. 

6. Acest IFRS nu se aplică tranzacţiilor cu plata pe bază de acţiuni în care o entitate primeşte sau achiziţionează bunuri sau servicii în condiţiile unui contract conform paragrafelor 8 –10 din IAS 32 “Instrumente financiare: prezentare şi descriere” şi paragrafelor 5 – 7 din IAS 39 “Instrumente financiare : recunoaştere şi evaluare”. Recunoaştere 

7. O entitate va recunoaşte bunurile sau serviciile primite sau achiziţionate într-o tranzacţie cu plata pe bază de acţiuni când obţine bunurile sau când sunt prestate serviciile. Entitatea trebuie să recunoască o creştere corespunzătoare în capitaluri proprii dacă bunurile sau serviciile au fost primite în cadrul tranzacţiei cu plata pe bază de acţiuni, sau o datorie dacă bunurile sau serviciile au fost achiziţionate în cadrul unei tranzacţii cu plata pe bază de acţiuni decontate în numerar. 

8. Dacă bunurile sau serviciile achiziţionate sau primite într-o tranzacţie cu plata pe bază de acţiuni nu se califică pentru recunoaşterea ca active, ele vor fi recunoscute ca şi cheltuieli. 

9. O cheltuială apare în momentul consumului bunurilor sau prestării serviciilor. De exemplu, serviciile sunt imediat utilizate, caz în acre o cheltuială este recunoscută ca o contraprestaţie a serviciilor prestate. Bunurile ar putea fi consumate pe o perioadă de timp, sau, în cazul stocurilor, vândute la o dată ulterioară, cheltuiala este recunoscută când bunurile sunt consumate sau vândute. Totuşi, uneori este necesar să recunoaştem o cheltuială înainte ca bunurile să fie consumate sau vândute, pentru că ele nu se califică pentru recunoaştere ca active. De exemplu, o entitate ar putea achiziţiona bunuri ca parte a etapei de cercetare a unui proiect pentru dezvoltarea unui nou produs. Deşi aceste bunuri nu au fost consumate, ele nu pot fi recunoscute ca active în condiţiile aplicării IFRS.

Tranzacţii pe bază de acţiuni decontate prin capitaluri proprii Prezentare generală 
10. Pentru tranzacţiile cu plata pe baza de acţiuni decontate prin capitaluri proprii, entitatea trebuie să evalueze bunurile sau serviciile primite, şi în mod corespunzător să mărească capitalurile proprii la valoarea justă a bunurilor sau serviciilor primite, doar dacă valoarea justă nu poate fi determinată credibil. Dacă entitatea nu poate estima în mod credibil valoarea justă a bunurilor sau serviciilor primite, entitatea trebuie să determine valoarea acestora, şi creşterea corespunzătoare în capitaluri proprii, indirect, prin referire la valoarea justă a instrumentelor de capital propriu acordate. 
11. Pentru aplicarea cerinţelor paragrafului 10 tranzacţiilor cu angajaţii şi terţii care oferă servicii similare*, entitatea trebuie să evalueze valoarea justă a serviciilor primite prin referire la valoarea justă a instrumentelor de capital propriu acordate, deoarece nu poate fi estimată credibil valoarea justă a serviciilor primite, aşa cum este explicat în paragraful 1
2. Valoarea justă a acestor instrumente de capital propriu trebuie să fie evaluate la data cesiunii. 
12. Acţiunile, opţiunile pe acţiuni sau alte instrumente de capital propriu sunt acordate angajaţilor ca remuneraţie, în plus faţă de salariu şi alte beneficii ale angajaţilor. De obicei, nu este posibilă evaluarea directă a serviciilor primite pentru anumite componente ale remuneraţiei salariaţilor. De asemenea, remuneraţia nu poată fi evaluată în mod independent la valoarea justă, fără a evalua direct valoarea justă a instrumentelor de capital acordate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu