duminică, 13 februarie 2011

Listă completă de IAS-uri si IFRS-uri

În perioada 1973-2007, organismul internaţional de normalizare contabilă a elaborat şi pus în aplicare o serie de standarde. Între timp, unele au fost abrogate. Prezentăm în continuare tabelul standardelor în vigoare, la mijlocul anului 2007.

Numărul standardului
Denumirea standardului
Conţinutul standardului
IAS 1
Prezentarea situaţiilor financiare
Principiile contabile fundamentale, structura şi conţinutul situaţiilor financiare, posturile obligatorii şi noţiunea de imagine fidelă.
IAS 2
Stocurile
Definirea prelucrării contabile aplicabile stocurilor în sistemul costului istoric: evaluare (primul intrat - primul ieşit, costul mediu ponderat şi valoarea netă de realizare) şi perimetrul costurilor admisibile.
IAS 7
Tabloul fluxurilor de trezorerie
Analiza variaţiilor de trezorerie, clasificate în trei categorii: fluxuri de exploatare, fluxuri de investiţii, fluxuri de finanţare.
IAS 8
Politici contabile, schimbări de estimări contabile şi erori
Definirea clasificării, a informaţiilor de furnizat şi a tratamentului contabil al anumitor elemente din contul de profit şi pierdere.
IAS 10
Evenimente ce survin după data închiderii exerciţiului
Dispoziţiile relative la luarea în cont a elementelor posterioare închiderii: definiţii, termene şi condiţii de aplicare, cazuri particulare (dividende).
IAS 11
Contractele de construcţii
Generalizarea, condiţiile de aplicare a politicii procentajului de avansare şi provizionarea pierderii probabile legate de contract.
IAS 12
Impozitul asupra rezultatului
Definirea prelucrării contabile a impozitelor asupra rezultatului şi dispoziţiile detaliate referitoare la impozitele amânate.
IAS 16
Imobilizări corporale
Principiile şi data contabilizării activelor, determinarea valorii lor contabile şi principiile relative la contabilizarea amortizărilor.
IAS 17
Contractele de locaţie
Definirea, pentru locatar şi locator, a prelucrărilor contabile în numele contractelor de locaţie-finanţare şi de locaţie simplă.
IAS 18
Veniturile activităţilor ordinare
Principiile de contabilizare a veniturilor activităţilor ordinare care provin din anumite tipuri de tranzacţii şi evenimente (principiul valorii juste, principiul conectării cheltuielilor la venituri, procentajul de avansare pentru servicii, schimbul de active etc.).
IAS 19
Avantajele salariaţilor
Principiile de contabilizare şi de publicare a avantajelor salariaţilor: avantaje pe termen scurt şi lung, beneficii post-angajare, avantaje privind capitalurile proprii şi indemnizaţiile referitoare la încetarea contractului de muncă.
IAS 20
Contabilitatea subvenţiilor publice şi informaţiile de furnizat privind ajutorul public
Principiile de contabilizare şi de publicare a ajutoarelor publice directe sau indirecte (identificare clară, noţiunea de valoare justă, conectarea la imobilizarea subvenţionată etc.).
IAS 21
Efectele variaţiilor cursurilor monedelor străine
Definirea prelucrării contabile a activităţilor în străinătate, tranzacţiile în monede străine şi conversia situaţiilor financiare ale unei entităţi străine.
IAS 23
Costurile îndatorării
Definiţia prelucrării contabile a costurilor îndatorării: noţiunea de activ calificat,  modalităţile de încorporare a costurilor îndatorării în valoarea activelor calificate.
IAS 24
Informaţiile relative la părţile legate
Informaţiile detaliate privind relaţiile şi tranzacţiile cu părţile legate (persoane juridice şi fizice), care exercită un control sau o influenţă notabilă asupra uneia dintre societăţile grupului sau asupra conducerii.
IAS 26
Contabilitatea şi raportarea financiară privind regimurile de pensionare
Definirea principiilor de evaluare şi de informare referitoare la regimurile (fondurile) de pensionare, distingând regimurile cu cotizaţii definite şi cele cu prestaţii definite.
IAS 27
Situaţiile financiare consolidate şi individuale
Principiile referitoare la prezentarea conturilor consolidate, definirea obligaţiei de consolidare şi noţiunea de control, convergenţa regulilor contabile în cadrul grupului, alte principii.
IAS 28
Investiţii în întreprinderile asociate
Principiile de contabilizare a participaţiilor, precizările privind noţiunea de influenţă notabilă, metoda de punere în echivalenţă etc.
IAS 29
Informarea financiară în economiile hiperinflaţioniste
Starea de hiperinflaţie, consideraţii generale privind retratarea situaţiilor financiare, retratarea elementelor monetare şi nemonetare, retratarea elementelor din contul de profit şi pierdere, problema poziţiei monetare etc.
IAS 31
Interese în asocierile în participaţie
Principii şi politici de contabilizare la asociatul în participaţie, operaţii realizate sau activele sau participaţiile deţinute în cadrul unei asociaţii în participaţie.
IAS 32
Instrumente financiare: prezentare
Regulile de prezentare (clasificarea datorii / capitaluri proprii, cheltuieli sau venituri / capitaluri proprii).
IAS 33
Rezultatul pe acţiune
Principiile de determinare şi de reprezentare a rezultatului pe acţiune.
IAS 34
Informarea financiară intermediară
Definirea conţinutului minimal al situaţiilor intermediare şi principii de contabilizare şi de evaluare de aplicat.
IAS 36
Deprecierea activelor
Definiţii cheie (valoarea recuperabilă, valoarea justă diminuată cu cheltuielile de vânzare, valoarea de utilitate, unităţile generatoare de trezorerie), momentul efectuării testului de depreciere, contabilizarea deprecierii, cazul fondului comercial.
IAS 37
Provizioane, datorii eventuale şi active eventuale
Definirea provizioanelor şi modalităţile de estimare, cazuri particulare analizate (dintre care, problema restructurărilor).
IAS 38
Imobilizări necorporale
Definiţia şi prelucrarea contabilă a imobilizărilor necorporale, politici de recunoaştere şi de evaluare privind prelucrarea cheltuielilor de cercetare şi de dezvoltare etc.
IAS 39
Instrumente financiare: recunoaştere şi evaluare
Principiile de recunoaştere şi de evaluare referitoare la activele şi datoriile financiare, definirea instrumentelor financiare derivate, contabilizarea operaţiilor de acoperire, problema valorii juste etc.
IAS 40
Imobile de plasament
Alegerea între două metode de evaluare: valoarea justă sau costul amortizat, transferurile între diferite categorii de active etc.
IAS 41
Agricultura
Evaluarea activelor biologice şi a produselor agricole (plante şi animale vii) la valoarea justă diminuată cu costurile de vânzare.
IFRS 1
Adoptarea pentru prima dată a standardelor IFRS
Procedurile de urmat pentru publicarea situaţiilor financiare, conform standardelor IAS/IFRS, excepţii facultative şi excepţii obligatorii de la aplicarea retroactivă a standardelor IAS/IFRS.
IFRS 2
Plăţile în acţiuni
Informaţiile de publicat pentru tranzacţiile bazate pe opţiuni sau acţiuni cu salariaţii sau alte categorii de terţi, metoda de evaluare.
IFRS 3
Grupările de întreprinderi
Definirea tratamentului contabil referitor la achiziţia de întreprinderi, afectarea costului de achiziţie, problema valorii juste şi tratamentul fondului comercial.
IFRS 4
Contractele de asigurare
Prezentarea informării relative la aceste contracte (datorii şi avantaje).
IFRS 5
Active necurente deţinute în scopul tranzacţionării şi abandonurile de activităţi
Definirea unui activ destinat tranzacţionării şi a abandonului de activitate, evaluarea acestor elemente.
IFRS 6
Explorarea şi evaluarea resurselor minerale
Contabilitatea plăţilor referitoare la explorarea şi evaluarea resurselor minerale, inclusiv recunoaşterea activelor în cauză.
IFRS 7
Instrumente financiare: informaţii de furnizat
Informarea financiară legată de instrumentele financiare se referă, în principal,  la: (i) informarea despre semnificaţia instrumentelor financiare; şi (ii) informarea despre natura şi măsura riscurilor generate de instrumentele financiare.
IFRS 8
Segmente operaţionale
Definirea segmentelor operaţionale, precizarea criteriilor de identificare a segmentelor raportabile şi a informaţiilor de furnizat referitoare la segmente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu