vineri, 11 februarie 2011

Monografie tichete de masa


TICHETE DE MASA

Din punct de vedere fiscal valoarea tichetelor de masa acordate in limita stabilita potrivit legii tichetelor este integral deductibila la calcului profitului impozabil (Legea 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare). Exista cateva restrictii in acorarea tichetelor de masa . Conform legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se face distribuirea .
De asemenea, nu beneficiaza de tichete de masa acei salariati aflati in deplasare care beneficiaza de diurna sau salariatii care potrivit unor dispozitii legale au dreptul la masa gratuita , la indemnizatie sau alocatie de hrana.
Valoarea nominala inscrisa pe tichetul de masa nu poate depasi valoarea integral stabilita.
Acordarea tichetelor de masa a aparut ca un rezultat al dorintei de imbunatatire a conditiilor de lucru ale angajatilor. Beneficiul este avantajos atat pentru angajator care isi poate deduce integral cheltuielile aferente acestora cat si pentru angajat ( si cu precadere pentru cei cu venituri mici si mijlocii ).
Legea impune de asemenea ca angajatorul sa achite unitatii emitente, in avans , atat contravaloarea tichetelor de masa cat si costul imprimarii acestora.
Exista de asemenea limitari si in ce priveste natura bunurilor care pot fi cumparate cu tichete. Acestea pot fi folosite pentru achizitionarea de produse alimentare sau pentru plata in restaurante. Nu se pot achizitiona bauturi, alcool, produse cosmetice, etc.
Monografia contabila este :
 Pentru valoarea tichetelor :
  • 5328 “Alte valori ” = 401 ” Furnziori ”
 Pentru valoarea imprimatelor :
  •    % = 401 “Furnziori ” 
  • 628 ” Alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi ” 
  • 4426 ” Tva deductibila”
  • 642 ” Cheltuieli cu tichetele de masa acordate salariatilor ” = 5328 “Alte valori “

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu